RIKH   : 6 jan 2018
MASA       : 10.00 am - 12.00 pm
LOKASI    : Bilik Latihan Pusat Internet
PESERTA  : 8 Orang

Tujuan

Pengenalan kepada komputer untuk pelajar sekolah rendah tahun 3, ia bertujuan mengajar mereka cara yang betul menaip menggunakan papan kekunci.

Aktiviti

Mengajar pelajar cara untuk menaip menggunakan Typing Test bagi memahirkan para pelajar menggunakan komputer. Pelajar diminta untuk menaip perkataan yang dipaparkan di dalam skin komputer. Ini dapat mengajar pelajar cara yang betul menaip menggunakan papan kekunci.

 

 

Kelas English Central Dan Klik Dengan Bijak Pelajar Sekolah Rendah
 
TARIKH   : 8 Disember 2017
MASA       : 10.00 am - 12.00 pm
LOKASI    : Bilik Latihan Pusat Internet
PESERTA  : 10 Orang

Tujuan

Tujuan diadakan kelas English Central ini untuk memupuk minat  semua golongan belia, orang dewasa , wanita , pelajar sekolah menengah mahupun sekolah rendah untuk mereka lebih mahir dalam pertuturan bahasa English serta sebutannya.

Aktiviti

 Pelajar diberi taklimat mengenai penggunaan English Central serta cara yang betul menggunakannya. Terdapat beberapa step pengggunaanya.Untuk permulaan peserta diberi mendengar terlebih dahulu video – video yang terdapat di dalam English Central tersebut. Peserta diajar untuk menyebut setiap sebutan yang dikeluarkan di dalam video dengan betul, markah akan diberikan untuk sebutan yang tepat dan jelas. Begitu juga pada setiap  video – video yang seterusnya.

Kelas Latihan ICT Microsoft Word

TARIKH   : 20 Oktober 2017

MASA      : 3:00pm-5:00pm

LOKASI   : Bilik Latihan Pusat Internet 1 Malaysia

PESERTA : 6 Orang

Tujuan

Kelas ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar komuniti setempat yang berada berdekatan dengan Pusat Internet 1 Malaysia.Kami telah membuat kelas untuk  pelajar sekolah rendah tahun 4 bagi kelas Latihan Microsoft Word. Kelas ini bertujuan untuk melatih para pelajar untuk lebih mahir menggunakan komputer untuk menaip teks, surat-surat, dan sebagainya. 

Aktiviti

Pelajar sekolah diberikan 1 teks untuk mereka menaip di dalam Microsoft Word. Pelajar di minta untuk mengubah saiz tulisan, jenis tulisan dan sebagainya mengikut arahan yang telah diberikan.Pelajar boleh membuat mengikut kretiviti yang mereka suka.

 

 

Program Klik Dengan Bijak Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua

TARIKH    : 14 NOVEMBER 2017
MASA       : 8.00AM - 9.30 AM
LOKASI    : Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua
PESERTA  : 45 Orang

Tujuan

Tujuan Program Klik Dengan Bijak ini diadakan untuk membantu para pelajar berhati-hati dalam penggunaan Internet di masa kini yang terdapat baik buruknya , andai kita salah dalam penggunaannya.

Aktiviti

 Pelajar diberi taklimat mengenai Klik Dengan Bijak oleh Puan Ida Rayani.Pelajar juga diberi peringatan supaya bahayanya penggunaan internet yang tidak terkawal yang boleh mengganggu kesihatn diri dan juga melemahkan badan kita,pelajar diberikan beberapa tip cara pengunaan internet dengan bijak. Pelajar juga diberi menonton video-video mengenai keburukan dalam penggunaan internet.

Kelas Latihan ICT menggunakan pembelajaran online “Quizizz.com”.

 Tarikh    : 9 Sept 2017

Masa       : 9.30 am - 11.30 am

Lokasi     : Bilik Latihan Pusat Internet 1 Malaysia

Peserta   : 8 Orang

Tujuan

Pusat Internet telah memperkenalkan 1 pembelajaran ICT online menggunakan "Quizizz.com" kepada pelajar sekolah rendah untuk belajar menggunakan internet. Pelbagai subjek turut terdapat di dalam "Quizizz.com " mengikut tahun pelajar tersebut. Ianya sesuai dijadikan sebagai pelajaran rujukan untuk pelajar mengulangkaji pelajaran mereka di dalam internet.

Aktiviti

Pelajar di minta untuk membuat soalan kuiz menggunakan online, ia bertujuan untuk melihat kebolehan pelajar dalam pembelajaran online. Untuk kelas kali ini kami menjemput pelajar tahun 3 daripada Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua untuk menggunakan " Quizizz.com" bagi menjawap soalan-soalan kuiz di dalamnya.Ianya juga dapat melatih minat pelajar untuk mengulangkaji pelajaran di dalam online.