Program Klik Dengan Bijak Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua

TARIKH    : 14 NOVEMBER 2017
MASA       : 8.00AM - 9.30 AM
LOKASI    : Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua
PESERTA  : 45 Orang

Tujuan

Tujuan Program Klik Dengan Bijak ini diadakan untuk membantu para pelajar berhati-hati dalam penggunaan Internet di masa kini yang terdapat baik buruknya , andai kita salah dalam penggunaannya.

Aktiviti

 Pelajar diberi taklimat mengenai Klik Dengan Bijak oleh Puan Ida Rayani.Pelajar juga diberi peringatan supaya bahayanya penggunaan internet yang tidak terkawal yang boleh mengganggu kesihatn diri dan juga melemahkan badan kita,pelajar diberikan beberapa tip cara pengunaan internet dengan bijak. Pelajar juga diberi menonton video-video mengenai keburukan dalam penggunaan internet.

Kelas Latihan ICT Microsoft Word

TARIKH   : 20 Oktober 2017

MASA      : 3:00pm-5:00pm

LOKASI   : Bilik Latihan Pusat Internet 1 Malaysia

PESERTA : 6 Orang

Tujuan

Kelas ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar komuniti setempat yang berada berdekatan dengan Pusat Internet 1 Malaysia.Kami telah membuat kelas untuk  pelajar sekolah rendah tahun 4 bagi kelas Latihan Microsoft Word. Kelas ini bertujuan untuk melatih para pelajar untuk lebih mahir menggunakan komputer untuk menaip teks, surat-surat, dan sebagainya. 

Aktiviti

Pelajar sekolah diberikan 1 teks untuk mereka menaip di dalam Microsoft Word. Pelajar di minta untuk mengubah saiz tulisan, jenis tulisan dan sebagainya mengikut arahan yang telah diberikan.Pelajar boleh membuat mengikut kretiviti yang mereka suka.

 

 

PROGRAM ICT BERSAMA PELAJAR SEKOLAH

Tarikh : 19 Ogos 2017
Masa : 11:00Pagi - 12:00Tengahari
Lokasi  : Bilik Latihan Pusat Internet  1Malaysia Kg Mempateh
Peserta : 10 Orang

Tujuan

Program hari bersama Dashboard diadakan bagi tujuan untuk memberi pendedahan kepada masyarakat setempat mengenai apa itu Dashboard?. Yang komuniti harus tahu serta gunakannya. Disamping itu juga ia turut memberi pendedahan kepada para pelajar sekolah mengenai ICT yang turut diadakan di Pusat Internet.Seramai 92 orang pengunjung turut serta dalam program ini untuk pelbagai acara yang disediakan oleh Pusat Internet. 

Aktiviti

Program ICT  menggunakan powerpoint ini bertujuan untuk menguji tahap pembelajaran yang diajar oleh petugas kepada mereka melalui kelas ICT. Ianya juga untuk melihat sejauh mana kefahaman mereka terhadap apa yang telah diajar. Kebanyakkan pelajar yang diajar memberikan kesan yang baik dan pandai menggunakan powerpoint.

 

 

 

 

Kelas Latihan ICT menggunakan pembelajaran online “Quizizz.com”.

 Tarikh    : 9 Sept 2017

Masa       : 9.30 am - 11.30 am

Lokasi     : Bilik Latihan Pusat Internet 1 Malaysia

Peserta   : 8 Orang

Tujuan

Pusat Internet telah memperkenalkan 1 pembelajaran ICT online menggunakan "Quizizz.com" kepada pelajar sekolah rendah untuk belajar menggunakan internet. Pelbagai subjek turut terdapat di dalam "Quizizz.com " mengikut tahun pelajar tersebut. Ianya sesuai dijadikan sebagai pelajaran rujukan untuk pelajar mengulangkaji pelajaran mereka di dalam internet.

Aktiviti

Pelajar di minta untuk membuat soalan kuiz menggunakan online, ia bertujuan untuk melihat kebolehan pelajar dalam pembelajaran online. Untuk kelas kali ini kami menjemput pelajar tahun 3 daripada Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua untuk menggunakan " Quizizz.com" bagi menjawap soalan-soalan kuiz di dalamnya.Ianya juga dapat melatih minat pelajar untuk mengulangkaji pelajaran di dalam online.