APRIL

(1) Kuiz Mencari Perkataan Bagi Pelajar Tahun 4

TARIKH 22 APRIL 2018
MASA 9:30AM - 11:30AM
LOKASI BILIK LATIHAN PUSAT INTERNET
PESERTA 9 ORANG

TUJUAN

Untuk melihat kecekapan dan kemahiran para pelajar mencari perkataan yang tersembunyi di dalam kertas soalan.

AKTIVITI

Pelajar tahun 4 telah diberi kertas soalan kuiz mencari perkataan tersembunyi. Mereka diminta menjawap soalan tersebut selama 1 jam 30 minit. Ianya bertujuan untuk menguji tahap kecekapan dan kemahiran pelajar untuk menjawap kuiz tersebut.

(2) Kuiz Menaip Petikan “ Klik Dengan Bijak” Didalam Komputer Menggunakan Microsoft Word.

TARIKH  28 APRIL 2018
MASA 4:00PM - 6:00PM
LOKASI BILIK LATIHAN PUSAT INTERNET
PESERTA 9 ORANG

TUJUAN

Untuk melihat kemahiran para pelajar tahun 5 dalam menaip menggunakan komputer didalam Microsoft Word.

AKTIVITI

Para pelajar diberi kuiz cara menaip teks “ Klik Dengan Bijak” menggunakan Microsoft Word. Ia juga menguji tahap kecekapan pelajar untuk menaip didalam komputer.Pelajar diberi masa selama 1jam 30 minit untuk menaip.

MAC

Kelas ICT Online – Menjawab soalan kuiz menggunakan Quizizz.com Bagi Pelajar Tahun 5

TARIKH   18 MAC 2018
MASA      4:00PM - 6:00PM
LOKASI    BILIK LATIHAN PUSAT INTERNET
PESERTA 8 ORANG

TUJUAN

Selain daripada menjawap kuiz menggunakan kertas soalan, pelajar juga di dedahkan untuk menjawap soalan kuiz di dalam  komputer dengan melayari laman web Quizizz.com yang mempunyai pelbagai soalan kuiz dalam setiap subjek yang mereka ambil.

AKTIVITI

Memperkenalkan 1 laman web didalam internet untuk menjawap soalan kuiz mengikut subjek yang diajar.

 

FEB

Program Bersama Pelajar SRITI Darul Ansar

TARIKH    : 9 FEB 2018
MASA       : 9.00 am - 12.00 pm
LOKASI    : Sekolah SRITI Darul Ansar
PESERTA  : 31 Orang

TUJUAN

Memberi pendedahan kepada para pelajar Sekolah SRITI Darul Ansar mengenai penggunaan komputer serta ICT.

AKTIVITI

Pelajar diberi taklimat dan penerangan mengenai Klik Dengan Bijak serta penggunaan komputer dan peralatan-peralatan yang terdapat pada komputer.Pelajar juga didedahkan kepada mewarna secara offline menggunakan komputer.

JAN

Kelas ICT Typing Test Bagi Pelajar Sekolah Rendah

TARIKH   : 6 jan 2018
MASA       : 10.00 am - 12.00 pm
LOKASI    : Bilik Latihan Pusat Internet
PESERTA  : 8 Orang

Tujuan

Pengenalan kepada komputer untuk pelajar sekolah rendah tahun 3, ia bertujuan mengajar mereka cara yang betul menaip menggunakan papan kekunci.

Aktiviti

Mengajar pelajar cara untuk menaip menggunakan Typing Test bagi memahirkan para pelajar menggunakan komputer. Pelajar diminta untuk menaip perkataan yang dipaparkan di dalam skin komputer. Ini dapat mengajar pelajar cara yang betul menaip menggunakan papan kekunci.

 

 

Kelas English Central Dan Klik Dengan Bijak Pelajar Sekolah Rendah
 
TARIKH   : 8 Disember 2017
MASA       : 10.00 am - 12.00 pm
LOKASI    : Bilik Latihan Pusat Internet
PESERTA  : 10 Orang

Tujuan

Tujuan diadakan kelas English Central ini untuk memupuk minat  semua golongan belia, orang dewasa , wanita , pelajar sekolah menengah mahupun sekolah rendah untuk mereka lebih mahir dalam pertuturan bahasa English serta sebutannya.

Aktiviti

 Pelajar diberi taklimat mengenai penggunaan English Central serta cara yang betul menggunakannya. Terdapat beberapa step pengggunaanya.Untuk permulaan peserta diberi mendengar terlebih dahulu video – video yang terdapat di dalam English Central tersebut. Peserta diajar untuk menyebut setiap sebutan yang dikeluarkan di dalam video dengan betul, markah akan diberikan untuk sebutan yang tepat dan jelas. Begitu juga pada setiap  video – video yang seterusnya.

Kelas Latihan ICT Microsoft Word

TARIKH   : 20 Oktober 2017

MASA      : 3:00pm-5:00pm

LOKASI   : Bilik Latihan Pusat Internet 1 Malaysia

PESERTA : 6 Orang

Tujuan

Kelas ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar komuniti setempat yang berada berdekatan dengan Pusat Internet 1 Malaysia.Kami telah membuat kelas untuk  pelajar sekolah rendah tahun 4 bagi kelas Latihan Microsoft Word. Kelas ini bertujuan untuk melatih para pelajar untuk lebih mahir menggunakan komputer untuk menaip teks, surat-surat, dan sebagainya. 

Aktiviti

Pelajar sekolah diberikan 1 teks untuk mereka menaip di dalam Microsoft Word. Pelajar di minta untuk mengubah saiz tulisan, jenis tulisan dan sebagainya mengikut arahan yang telah diberikan.Pelajar boleh membuat mengikut kretiviti yang mereka suka.

 

 

Program Klik Dengan Bijak Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua

TARIKH    : 14 NOVEMBER 2017
MASA       : 8.00AM - 9.30 AM
LOKASI    : Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua
PESERTA  : 45 Orang

Tujuan

Tujuan Program Klik Dengan Bijak ini diadakan untuk membantu para pelajar berhati-hati dalam penggunaan Internet di masa kini yang terdapat baik buruknya , andai kita salah dalam penggunaannya.

Aktiviti

 Pelajar diberi taklimat mengenai Klik Dengan Bijak oleh Puan Ida Rayani.Pelajar juga diberi peringatan supaya bahayanya penggunaan internet yang tidak terkawal yang boleh mengganggu kesihatn diri dan juga melemahkan badan kita,pelajar diberikan beberapa tip cara pengunaan internet dengan bijak. Pelajar juga diberi menonton video-video mengenai keburukan dalam penggunaan internet.

Kelas Latihan ICT menggunakan pembelajaran online “Quizizz.com”.

 Tarikh    : 9 Sept 2017

Masa       : 9.30 am - 11.30 am

Lokasi     : Bilik Latihan Pusat Internet 1 Malaysia

Peserta   : 8 Orang

Tujuan

Pusat Internet telah memperkenalkan 1 pembelajaran ICT online menggunakan "Quizizz.com" kepada pelajar sekolah rendah untuk belajar menggunakan internet. Pelbagai subjek turut terdapat di dalam "Quizizz.com " mengikut tahun pelajar tersebut. Ianya sesuai dijadikan sebagai pelajaran rujukan untuk pelajar mengulangkaji pelajaran mereka di dalam internet.

Aktiviti

Pelajar di minta untuk membuat soalan kuiz menggunakan online, ia bertujuan untuk melihat kebolehan pelajar dalam pembelajaran online. Untuk kelas kali ini kami menjemput pelajar tahun 3 daripada Sekolah Kebangsaan Lubuk Terua untuk menggunakan " Quizizz.com" bagi menjawap soalan-soalan kuiz di dalamnya.Ianya juga dapat melatih minat pelajar untuk mengulangkaji pelajaran di dalam online.